Gothlandsruss

Racebeskrivelse


Gotlandsruss er en pony, som har oprindelse på øen Gotland der ligger ca. 90 km øst for Sveriges fastland.
Gotlandsrusset er en køn, ædel pony med et typisk ponyhoved; små ører, store venlige øjne og en lige næseryg. Russ-avlernes mål er at producere en letfodret, konstitutionel stærk børne- og familiehest med godt sind og med bred anvendelse indenfor trav, dressur, spring og kørsel. Russ er en naturhest og er, som det er typisk for gamle landracer, meget fertil, foler let og passer godt på sit afkom. Typen kan variere noget, der forekommer både små og ganske spinkle eksemplarer såvel som større og kraftigere. Russet har mange træk der indikerer dens primitive oprindelse, bl.a. den lavt ansatte hale. Mange har, ligesom den engelske exmoorpony, den “originale” ponyfarve, som er lys brun med “melet” mule og lyse flanker. Benene er stærke med gode og stærke hove. De færreste russ behøver at skoes. I det hele tage er det en sund og robust lille hest, der ligesom islandske heste trives bedst i det fri. Bevægelsen er hurtig og fri i både skridt, trav og galop. Særligt traven er veludviklet hos russet, den benævnes ofte naturtraver og den er som ponytraver helt exceptionel. De hurtigste russtravere klarer en kilometer på under 1.40 minut og gotlandsrusset er dermed verdens hurtigste ponytraver i sin kategori.

De vilde russ

Gotlandsruss er en af verdens ældste hesteracer –
et nu-levende fortidsminde.
Russet stammer fra den Svenske ø Gotland og “russ” betyder hest på Gotlandsk. Russ kaldes lokalt også for Skogsruss eller Skogsbagge i betydning “et firbenet dyr fra skoven”. Russets historie begynder for over 5000 år siden, helt tilbage i stenalderen, hvor man fra udgravninger af bopladser har fundet rester af knogler og tænder efter dem.
Sandsynligvis er de, uden menneskelig hjælp, selv indvandret fra centraleuropa i takt med at isen trak sig tilbage efter den sidste istid. Det er efterkommere af disse små seje heste, vi i dag kender som Gotlandsruss. I flere tusinde år levede disse ur-heste vildt og strejfede om på hele Gotland.
Af og til har menneskene sikkert fanget en russ, først og fremmest for at dræbe og spise den. Senere har man så fundet på at tæmme den og anvende den som arbejdskraft.

Dansk avl

Dansk Gotlandsruss Avlsforening samarbejder med det svenske moderforbund, Svenska Russavelsföreningen. De principper, der er opstillet af moderforbundet, efterleves og der anvendes dommere fra SvRF til sikring af en ensartet standard. (Dommeren er et krav fra SvRF). Stambogsføringen foretages i Danmark af SEGES, der står som garant for, at alle lovgivningsmæssige krav i forhold til registrering efterleves.

Russ og mennesker

Længere oppe i tiden, da der der kom flere og flere mennesker til, blev de vilde russ trængt og deres levemuligheder indskrænkede og forringede. Meget af skoven blev fældet, for at jorden kunne blivet opdyrket til landbrug. Russ kom nu til at spille en vigtig rolle som arbejdshest i landbruget. Man indfangede og tæmmede de heste, man havde brug for til kørsel og markarbejde. Der blev også en vis efterspørgsel på de små heste fra udlandet. I slutningen af 1800 tallet blev mere end 2000 Gotlandsruss eksporteret fra fødeøen til bl.a. England, Tyskland og Belgien, – typisk for at arbejde i kulminerne. I løbet af 1800 tallet blev de vilde russ jaget som skadedyr, fordi de løb ind på bøndernes marker og ødelagde afgrøderne. Endnu så sent som i 1932 berettes om vilde jagter på omstrejfende russ.

Russ i nyere tid

I 1930´erne var Gotlandsrusset i stor fare for at blive udryddet. Der var kun 30 hopper og 14 hingste tilbage i avlen på Gotland. Heldigvis var der en håndfuld entusiastiske avlere, som gjorde en stor indsats for at redde Gotlandsrusset fra at uddø.
I 1950´erne valgte man at indsætte en Welsh hingst ( Revel General ) i avlen og da han døde, en Welsh Mountain hingst
( Gribban Daniel ), for at undgå for meget indavl.
Stambogen for Gotlandsruss er i dag en lukket stambog – dvs. at kun racerene russ kan optages i stambogen. Cirka halvdelen af alle nulevende russ kan føres tilbage til de to Welshhingste, men russet har alligevel bevaret sine oprindelige kendetegn:
Den lavt ansatte hale og den lige profil, og mange har den karakteristiske lysebrune farve med ´melmule´ og lys bug, men findes også i mange andre smukke farver.
Gotlandsrusset er en ganske ædel lille hest, der kategoriseres som varmblod.

Russ i moderne tid

På Lojsta Hed, som er 650 ha indhegnet skov på det midterste Gotland lever endnu i dag en vildtgående flok på cirke 80 russ bestående af moderhopper, føl og ungheste samt en hingst der sættes ind hver sommer. Hestene lever her i skoven året rundt som de altid har gjort, dog med den forskel at der føres tilsyn med dem og de støttefodres med hø om vinteren.
De vilde russ på Lojsta Hed er i dag en stor turistatraktion og hver sommer når hestene samles til præmiering trækker det mange hundrede tilskuere til.
Årets føl sælges fra om efteråret bortset fra enkelte hoppeføl, som får lov til at blive i flokken hele deres liv for at føre slægten videre.
Med 6000 registrerede russ i Sverige er racen truet og den er også kommet på EU´s liste over bevaringsværdige husdyrracer.

Fra vildruss til sportshest

Gotlandsrusset er en hårdfør og sej lille hest som kan anvendes til alle former for ridning og kørsel. Bevægelsen er let og energisk med god fremdrift i både skridt, trav og galop. Mange russ deltager med succes i dressur- spring og militarykonkurrencer på højt niveau. Russ har en imponerende springevne og et uovertruffent gå-på-mod og den springer let over sin egen højde. Russ er stærke og udholdende, og selv om man er blevet for stor til at ride på sin russ, kan man sagtens have meget glæde af den som kørehest.
En russ er smidig og let at manøvrere, så den egner sig udmærket til præcisionskørsel –
f.eks. Top-cup og andre former for kørsel hvor der er lidt fest og fart på. En russ lever længe og er holbar som sportspony i mange år, under de rette livsbetingelser. Gotlandsruss er også fødte væddeløbere da de har et utroligt og jordvindende trav og de er helt suveræne inden for sine klasser i ponytravsporten. Russ er i besiddelse af stort mod, energi, udholdenhed og arbejdsglæde.

Kilde: Dansk-Gothlandsruss